Avelsägg eller kycklingar?

Ska man köpa avelsägg eller kycklingar? Det finns fördelar med både och, köper du kycklingar vet du exakt hur många det blir, med avelsägg vet man aldrig riktigt säkert.

Det finns många faktorer som spelar in om det blir en kyckling av ägget eller inte.

Väljer du att köpa in och ha en höna som ruvar fram kan det hända att hönan av någon anledning går av äggen och då kan du stå utan en enda kyckling. Vilken kläckare du har spelar också stor roll, samt hur gamla äggen är och hur de behandlats. När det gäller kläckare får man ofta vad man betalar för, mitt råd är att välja ett känt märke som t ex Brinsea, Covatutto, Fiem eller någon annan av de stora tillverkarna, de brukar fungera bra. Har äggen legat länge i ett kallt hönshus? Då kan du få ett sämre resultat, jag samlar ägg flera gånger om dagen under avelssäsong, sedan förvaras de i äggkartong med spetsen neråt, de vänds två ggr varje dag. Jag sätter dem mot en äggkartong för att få en lagom lutning.

Äggen samlar jag in i en korg. Där ligger de säkert och den är enkel att ställa ifrån sig eller hänga på en krok.

Om du gillar min handgjorda äggkorg finn det liknande i min webshop https://byggetsgard.storedo.com/s/hantverk Innan jag börjar sälja avelsägg kontrollerar jag befruktningen, jag knäcker eller kläcker minst 30 ägg av varje ras eller färg. Om färre än 27 är befruktade säljer jag inga ägg. De ägg jag skickar paketerar jag i en hink och vadderar med kutterspån, många vill hellre packa äggen i bubbbelplast, stoppa dem i en äggkartong och sedan stoppa dem i en större kartong som vadderas med lämpligt stötdämpande material. Båda sätten verkar fungera bra. Låt äggen vila minst 1 gärna 2 dygn innan du stoppar in dem i din kläckare, då har äggsnodden en möjlighet att stabilisera sig igen om de skakats runt mycket under transporten.

Hur gammalt ägget är spelar också roll, jag skickar inte ägg som är äldre än 7 dagar, men jag har haft väldigt bra resultat med upp till 20 dagar gamla ägg. Jag fick ägg skickade till mig som var 4 veckor gamla förra året, inget av de äggen startade, sedan är det självklart ett spel att köpa ägg som skickas med posten, man vet inte hur de behandlats under transporten, jag skickade ägg för några år sedan som åkte runt med posten i 7 dagar, hur många gånger de sorterades vet ingen... Jag brukar tänka med ägg som gått med posten är att om jag får ut 50% är jag verkligen nöjd, blir det inget förstår jag det med. Jag har ett kläckskåp som används av minst ett svenskt universitet. Dag 19 läggs äggen i en kläckbacka, vissa gör det dag 18. Under kläcktiden ökas fukten i kläckaren för att ge kycklingarna bra förutsättningar att ta sig ut. Jag låter kycklingarna vara kvar i ungefär 48 timmar i kläckaren och är noga med att inte öppna om det inte är absolut tvunget.

För mig är det viktigt att varje köpare får så bra förutsättningar som möjligt, jag hoppas många tänker som jag. Som köpare tycker jag man absolut ska fråga hur befruktningen ser ut, hur gamla ägg de skickar och framförallt, hur ser föräldradjuren ut?

Så mitt råd till er som ska köpa, fråga så ni får veta allt ni vill veta, alla är inte seriösa och tar köparen på allvar, jag blir glad när köparen kommer med många frågor, en engagerad köpare är jättetrevligt.

Jag hoppas ni haft en trevlig läsning med lite bra tips och att era kläck blir riktigt bra. 

 

31 Jan 2020