Blogg

RSS

Hur snäll är din tassalva mot tassarna?

25 Feb 2024

Ni kommer väl ihåg ,att jag skrev om innehållet i hundschampo och gjorde samma jämförelse?

Egentligen är det väl ännu viktigare vad tassalvan innehåller eftersom den sitter kvar på tassarna och inte sköljs av som man gör med schampo? Nu tänker ni kanske "varför skulle det finnas ämnen som är irriterande eller allergiframkallande i en tassalva?"

Den frågan ställde jag mig också, och jag vet faktiskt inte. Att ingredienserna är billiga kanske kan vara en förklaring.

Det jag först reagerade över var hur många tassalvor som innehåller VATTEN. Det är ju helt tokigt! (Många av dem rekommenderas att smörja tassarna inför promenaden vintertid). Vi vet ju själva hur mycket kallare det känns när vi går ut med fuktiga händer/blött hår när vi går ut i kallt väder. Dessutom behövs konserveringsmedel i produkter som innehåller vatten, konserveringsmedel är ofta allergiframkallande.

Ska vi fortsätta med ingredienserna jag reagerade på?

Methylchloroisothazolonine (MCI)/ Methylisothiazolonine (MI) (Kallas också CMIT/ MIT):

EU har förbjudit de här ämnena i produkter som lämnas kvar på huden om de är till människor. Båda ämnena är allergiframkallande. Tassalva ses som en kemteknisk produkt och det finns ingen begränsning eller förbud mot de här ämnena. *källa Karolinska Intitutet.

Dimethicone/ Dimetikon:

Syntetisk silikonolja (ofta av petrokemiskt ursprung). Bryts inte ner i naturen, kan ansamlas i biologiska organismer (bioackumulerande). Kan irritera hud och ögon. Har i djurtester medverkat till utvecklande av tumörer.

Limonen:

Bildar hudallergiframkallande komponenter vid kontakt med luft. Enligt Nordiska Ministerrådet miljöfarligt och mycket giftigt för vattenlevande organismer.

Linnalool:

Doftämne kemiskt utvunnen ur växter. Kan trigga allergiska reaktioner. Ligger på mitten av farlighetsskalan hos Cosmetic Safety Database.

 

Borax:

Klassificerad som farlig kemikalie. Inom EU klassas det som reproduktionshämmande ämne. Vid försök på möss har det konstaterats att exponering kan försämra fertiliteten eller skada fostret.

Polyethylene glycol:

Kan ge allergisk reaktion.

Tallolja:

Råtallolja kan orsaka allergiska reakrioner, huvudvärk och andningssvårigheter. Om du eller husdjuret får det på er rekommenderas det att man tvättar av den med tvål och vatten *källa: SVT

Mineralolja/Vaselin/Petrolatum:

Biprodukt från petroleumindustrin. Bryts inte ner i naturenoch har vid försöka på råttor visat sig kunna trigga autoimmun sjukdom som t ex inflammation i leder.

Terpentin

Lösningsmedel som kan ge illlamående, kräkningar och medvetandepåverkan. Om du får det på huden så tvätta av med tvål och vatten *källa: Giftinformationscentralen

Utöver de här ingredienserna fans det många fler allergiframkallande ämnen. EU har sammantsällr en lista på de 26 mest allergiframkallande ämnen i kosmetik, listan finns hos t ex naturskyddsföreningen.

Jag hoppas ni tyckte det var intressant läsning. Många av ingredienserna kan du undvika genom att välja en vattenfri tassalva.

 

 

 

Är ditt hundschampo bra för hunden och miljön?

17 Feb 2024

Kommer ni ihåg att Råd och Rön testade hundschampo för ett tag sedan?

Det väckte min nyfikenhet!

Jag bestämde mig för att lusläsa innehållsförteckningen precis som jag gör när jag handlar kosmetika till mig själv.

Läsningen var intressant och det gör mig glad att vi valt att använda vår egen hundschampotvål.

Ofta är det svårt att veta vad som är bra eller dåligt, produkterna brukar marknadsföras med många lovord. Dessutom behöver man nästan vara kemist för läsa ut en del ingredienser, så jag slog upp alla ingredienserna. Det här är de sämsta ingredienserna för hunden, miljön eller båda. Tänk på att stavningen kan skilja sig lite beroende på vilket språk man använder.

 

Isotiazoliner och formaldehydfrisättare är grupper av starkt allergiframkallande konserveringsmedelsom ofta används i produkter som kommer i kontakt med huden som till exempel kosmetika, målarfärg, diskmedel mm. För kemtekniska produkter (hundschampo, tassalva, rengjöringsmedel mm) finns inte samma begränsningar på mångd i produkten som finns för kosmetiska produkter.

Methylisohizoloninone MI/Methylchloroisothazolinone MCI

kallas också MIT/CMIT enligt EU:s kosmetikaförordning får koncentrationen av dessa ämnen inte överstiga 0,0015% i produkterna. För produkter till djur finns inte begränsningen.

 

SLS/Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate

Stark uttorkande, framställs av okända syntetiska kemikalier. Fertilitetsstörande/hormonella problem, allergiframkallande, hudirriterande och svåra för naturen att bryta ner.

 

Silikoner/Cykliska Silikoner

Det finns många olika, de slutar oftast på: cone, conol eller xane.

De lägger sig som en uttorkande plasthinna. En riktig värsting är Cyklomethicone som kan påverka andningsorgan och lever samt är giftig för vattenlevande djur.

 

Kokoamidpropylbetain (CPBA)

Känd för att irritera hud, ögon och lungor. Kan ge allergiska reaktioner som utslag, brännande känsla och klåda. Enligt Arbetshälsoinstitutet ett av de vanligaste ämnen som betingar arbetsbetingad allergi.

 

Bensylakohol

Enligt Kemikalieinspektionen farligt vid inandning. Irriterar hud och ögon.

 

Butylenglykol

Låg giftighet vid djurförsök. Irriterande vid ögonkontakt.

 

Isopropyl Myristrate

Anses milt hudirriterande vid halter över 5%

 

Jag hoppas det var intressant läsningoch att du känner dig klokare. Vill du läsa om tassalva också så kommer ett inlägg om det med, så håll utkik. Jag lovar att det blir minst lika spännande.

Källor: Göteborgsposten, KarolinskaInstitutet, Kemikalieinspektionen, Naturligt snygg mm

 

 

 

Välj rätt tupp till hönorna

23 Apr 2021

Ibland blir jag kontaktad av tidigare köpare som har djur som skadat sig och vill ha hjälp. Det hände igår, en höna kunde inte stödja på benet. Jag rekommenderade kontakt med veterinär eller avlivning, det är de alternativ jag tycker är rimliga. Eftersom det inte fanns någon synlig skada tyckte jag det räckte att ta kontakten idag. Ändå funderade vi en del här hemma, hönor kan ju precis som andra djur skada sig utan att man ser det, idag fick jag mer information. Tuppen var nog åtminstone dubbelt så stor som hönan, så hon kan mycket väl skadats vid parningen. Med den lilla hönan i åtanke bestämde jag mig för att det blir temat på bloggen idag. Trevlig läsning.

Spelar storleken någon roll?

Storleken är viktig när du väljer tupp. Hellre en för liten än för stor, tuppen kliver upp på ryggen på hönar när han parar sig och en för tung tupp till en för liten höna kan skada hönan ordentligt. Det enklaste är att helt enkelt anpassa rasen på tuppen efter rasen på den minsta hönan.

För mig handlar anpassningen av storlek på tuppen om hönornas välfärd, tänk hur det måste kännas för en liten Hedemorahöna på 1,5-2 kilo att få en Plymouth rocktupp på 3-3,5 kilo på ryggen eller kanske någon ännu större? Nej, det tycker inte jag man ska utsätta sina hönor för. Jag säger självklart nej om någon vill köpa kycklingar av mig och har en allt för stor tupp för att det ska passa.

 

Klart att tuppen ska vara trevlig

En ilsken tupp är inte rolig att gå in till. Jag hade en silkestupp som Flög upp och sparkade i knävecken om man vände ryggen till. Han hoppade också upp mot ansiktet när man böjde sig för att fylla på mat och vatten. Den här var inte speciellt stor, men det är inte roligt och man kan bli skadad om han flyger upp i ansiktet. Det är också farligt för barnen, så en sådan tupp tycker jag man ska byta ut. Om ni köper från en uppfödare har den ofta studerat sina djur noga och valt ut dem med trevligt lynne till avel, fråga gärna hur föräldradjuren är när ni ska köpa tupp. Fråga också så att de är friska och sunda i övrigt utan kalkben och andra defekter som gärna skapar problem.

 

Jag hoppas mina tips hjälper dig till ett lyckat tuppköp.

Ska vi fortsätta med hönshuset?

17 Apr 2021

Det går att inreda hur fint och trevligt som helst till de mysiga hönorna, men det går att göra ganska enkelt också.

Värpreden kan se ut på många olika sätt. Hedemororna gillar sin skrubb bäst. En del av hönsen föredrar helt vanliga krubbor.

En murbruksbalja fungerar också (bra även som sandbad).

Här kommer ytterligare en lösning, den här har gångjärn i underkant så vi kan fälla ner och göra rent. Snörena är flagglina som vi satt med krokar i väggen.

Det finns många fler lösningar, endast fantasin sätter gränser, bikupor i halm, kundkorg, Kattlåda vad har du hemma i som inte används? Kanske finns det ett bra rede där. Tänk på att det ska stå stadigt så det inte välter när hönan går i. Jag lägger ett tjockt lager spån i botten och sedan halm som hönorna omsorgsfullt slänger ut.

Mat och vatten behövs också, det finns många bra foder och vattenautomater, jag tycker bäst om de som hänger för de är enkla att göra rena och både foder och vatten håller sig fräscht. De som står på golvet gillar jag inte eftersom jag upplever att det blir en massa spån i. Kanske har du redan en bra foderränna hemma? Här har vi använt en hängränna och det fungerar utmärkt.

 Hönshuset på de två sista bilderna har inte använts på två år och blivit dammigt, men städtipsen tar vi senare.

 

Sandbadet är bäst att fylla med vanlig trädgårdtorv eller torr jord. Jag har lantbruksströ på golvet, det är lite mindre bitar än vanligt kutter och enklare att mocka tycker jag. Det finns många olika alternativ på marknaden, prova dig fram till din favorit. Varje morgon får hönsen en ordentlig näve fodermajs som jag slänger ut i spånet efter mockning som förströelse. Jag har rostfria skålar till kokta potatisskal och annat som är blött. På sommaren brukar de få Grönkål och andra grönsaker. Ogräs som rensas häller jag in i hönsgården.

 

En bra och säker hönsgård är en stor fördel. Tänk på att rovdjur enkelt gör hål i vanligt hönsnät och använd gärna något tåligare som t ex putsnät. Man kan som extra skydd gräva ner nätet en bit, ganska grunt vinklat utåt brukar fungera utmärkt. En stängseltråd med ström på utsidan ungefär 10 cm högt hjälper också bra. För att hålla objudna gäster ute är det bra med tak också. Jag tyckte Stängseltråd tvärs över med ungefär 10 cm mellanrum fungerade utmärkt. Jag provade med bärnät, men snön tyngde ner och gjorde hål i det.

 

Lite tips när du ska bygga hönshus

16 Apr 2021

Att bygga hönshus är ganska enkelt och fantastikskt roligt. Tänk på att gärna bygga lite större än du tänkt från början för även om man känner sig säker på att tre-fyra hönor räcker gott är det lätt gjort att flocken blir större ganska snabbt. Det är också skönt att ha gott om plats när man mockar eller om fåglarna behöver vara inne som de ska vara nu. Många höns gillar inte att gå ut på vintern och då är det också skönt med gott om plats. Jag tycker det är absolut mest praktiskt med betongplatta. Vi har två gårdar med trägolv, men det är svårt att hålla riktigt rent. Ju slätare väggarna är ju enklare är det att hålla rent, OSB tycker jag fungerar utmärkt och går bra att måla. I mitt nuvarande utrymme har jag plankvägg och det är lite svårare att få bort damm.

 

Sittpinnnar kan lösas på olika sätt, vi har en stege byggd med 2 tum 4 där vi satt gångjärn i överkant så det går att fälla upp. Reglarna är sågade i 45 graders vinkel och som sitt pinnar har vi hässjestörar eftersom de låg på rännet till ingen nytta och var lagom tjocka.

 Vi har hängt kompostgaller på krokar för fönstren för att inte fåglarna ska kunna skada sig. 

Här har vi Skruvat fast pinnen i en regel i taket och i väggen på skrubben som också används som värprede.

Kanske har du redan något som är enkelt att fixa till? Här har vi satt distanser under sittpinnarna och den gamla foderrännan fick bli bajsbräda.

 

Hur vet man hur tjocka sittpinnarna ska vara?

Se så att de hellre är lite för tjocka än för tunna, En enkel tumregel är att hönsen ska bekvämt kunna greppa om, men klorna ska inte mötas. Det går utmärkt med en gren från skogen (fråga markägaren om du hämtar på mark du inte äger). En rundstav går fint, en fyrkantig regel där kanterna rundats av går också fint.

Bajsbräda under sittpinnen eller inte? Där finns många åsikter, jag gillar att tillbringa lite tid med mina höns varje dag och mockar undan med kattsandsspade under tiden. Hönsen gillar aktiviteten och vi brukar ha rätt mysigt.. Sedan krattar jag in lite av det befintilga spånet under sittpinnarna och fyller på lite nytt.

Hur stort ska jag bygga? 

På jordbruksverkets hemsida finns regler för minsta utrymme/fågel, de flesta väljer nog ett större utrymme än minimikraven. Det är väl egentligen en fråga om smak och hur mycket du  tänkt lägga. En begagnad lekstuga fungerar utmärkt, jag hade mina 6 Plymouth rock på ett område som var ungerfär 3x3 meter (alltså 9 kvadrat) Dock tyckte jag det kändes lite trångt och utökade till dubbelt. Hedemororna och Cream legbar är 11 st och golvytan i varje gård är ungefär 12 kvadratmeter. 

Det är många saker jag missat att ta upp, imorgon tas lite fler bilder och fortsättning följer. Jag hoppas det varit trevlig läsning.

Tips inför kycklingköp

13 Apr 2021

Våren är här och många vill köpa små kycklingar som förhoppningvis ska växa upp till trevliga hönor som lägger fina ägg. Här kommer lite tips inför hämtandet av de nya små dunbollarna.

Det är bra att ha en vattenatomat anpassad för kycklingar, likaså en foderautomat. De behöver extra värme. En del tycker bäst om värmetak, se så det du väljer i så fall klarar att stå i det utrymme som du tänkt för kycklingarna. En del kan bara användas inomhus. Värmelampa tycker jag är ett bättre alternativ, de är gjorda för att användas i t ex en lada eller ett hönshus. De här tillbehören brukar finnas hos din lokala foderleverantör eller hos t ex Granngården. 

 

Innan du hämtar dem är det bra att göra iordning allt. En kaninbur eller några pallkragar är bra bostäder för små kycklingar. Lägg strö i botten på utrymmet, lämpligt material är t ex Halm eller spån. Justera in värmelampan så det är  37-37,5 grader under, du kan använda en helt vanlig inom eller utomhustermometer.

 

Kycklingarna behöver en lämplig låda att åka hem i. Jag tycker Systembolagets vinlådor är bra, de är gratis och brukar stå utanför kassan. Om du ska en bit är det svårt för kycklingarna att hålla värmen i en stor låda, en bananlåda är också dumt då de enkelt tar sig ut igenom hålen. Gör lite små lufthål i lådan, Lägg några mjölkpaket eller pet-flaskor med varmt vatten i botten, ta sedan gärna lite strö så de ligger stadigt och inte rullar på kycklingarna. Ovanpå är det bra att ha en gammal handduk eller en bit av någon fleecefilt som sett sina bästa dagar. Har du en vetevärmare hemma är det ett väldigt bra alternativ till flaskor och mjölkkartonger.

Väl hos uppfödaren så ta den tid ni känner att ni behöver, mina köpare brukar ha många frågor som jag gärna svarar på. Jag brukar också låta dem gå runt i lugn och ro för att se de vuxna djuren och kanske kommer det fler frågor. Tänk på att ha andra skor och kläder än du har hos dina egna för att undvika smittor. När alla frågor är besvarade och du känner dig trygg är det dags att plocka ner kycklingarna i sin låda. Jag låter köparna välja om de själva vill välja eller om jag ska välja. Med rådande rekommendationer tycker jag det känns ansvarsfullt, så vi inte av misstag råkar smitta varandra. Ha gärna extra värme på i bilen och se till att de fortfarande har värme om ni åker långt. Jag hoppas mina tips är till god hjälp, för vi vill ju gärna göra allt så bra som möjligt för de små dunbollarna

Stort lycka till med era nya kycklingar och var försiktiga, tänk på att hålla ett säkert avstånd till varandra och visa omtanke på så sätt.

Vi är med i Härliga Hund!

12 Apr 2021

Gissa om jag blev överraskad när jag såg vår Hudshampotvål recenserad på Mat & Hälsasidan i det här numret av Härliga Hund! Jag blev så oerhört glad! Vilken chans för mig att nå ut. 

Det ska självklart firas och det gör vi med 10% rabatt på alla produkter i webshopen fram till 2021-04-30. Rabatten dras av på fakturan som medföljer. Alla tvålarna görs med ekologiska fetter och mitt Sheasmör är Fair Trade. Om du brukar bada hunden utomhus är de oparfymerade tvålarna snällast mot miljön. Tänk på att tassalva kan vara bra att använda också på sommaren, den skyddar tassarna mot väta och vårdar om de blir torra.

Årets lavendel är skördad!

21 Aug 2020

Jag hoppas allt är bra med er och att ni fick möjlighet att njuta av de fina dagarna. Vi skördade årets sista lavendel som hänger på tork för att läggas i olja och bli till vår härliga lavendeltvål, mycket fick stå kvar för som mat för våra pollinerare och för att fröa av sig till nya plantor.

 

 

Äntligen vår!

15 May 2020

Äntligen börjar det bli lite grönt här i Småland! Hoppas frostnätterna också ska ge med sig, men rosor och lavendel är klippta och trädgårdsredskapen framme. Är ni lika slarviga som jag kan det vara en god idé att rengjöra dem och olja in, jag använder städtvålen eller vildmarkstvålen för att skura rent dem den hitar ni härhttps://byggetsgard.storedo.com/s/stadtvalar-och-tvalar-for-friluftsliv sedan låter jag dem torka och styker med lite linolja, det går säkert utmärkt med någon annan olja med, men jag har en burk som blivivt över så då kan jag lika gärna använda den, Tänk bara på att olja kan självantända, så förvara den på ett säkert sätt.

Jag hoppas ni alla mår bra och var rädda om varandra.

Avelsägg eller kycklingar?

31 Jan 2020

Ska man köpa avelsägg eller kycklingar? Det finns fördelar med både och, köper du kycklingar vet du exakt hur många det blir, med avelsägg vet man aldrig riktigt säkert.

Det finns många faktorer som spelar in om det blir en kyckling av ägget eller inte.

Väljer du att köpa in och ha en höna som ruvar fram kan det hända att hönan av någon anledning går av äggen och då kan du stå utan en enda kyckling. Vilken kläckare du har spelar också stor roll, samt hur gamla äggen är och hur de behandlats. När det gäller kläckare får man ofta vad man betalar för, mitt råd är att välja ett känt märke som t ex Brinsea, Covatutto, Fiem eller någon annan av de stora tillverkarna, de brukar fungera bra. Har äggen legat länge i ett kallt hönshus? Då kan du få ett sämre resultat, jag samlar ägg flera gånger om dagen under avelssäsong, sedan förvaras de i äggkartong med spetsen neråt, de vänds två ggr varje dag. Jag sätter dem mot en äggkartong för att få en lagom lutning.

Äggen samlar jag in i en korg. Där ligger de säkert och den är enkel att ställa ifrån sig eller hänga på en krok.

Om du gillar min handgjorda äggkorg finn det liknande i min webshop https://byggetsgard.storedo.com/s/hantverk Innan jag börjar sälja avelsägg kontrollerar jag befruktningen, jag knäcker eller kläcker minst 30 ägg av varje ras eller färg. Om färre än 27 är befruktade säljer jag inga ägg. De ägg jag skickar paketerar jag i en hink och vadderar med kutterspån, många vill hellre packa äggen i bubbbelplast, stoppa dem i en äggkartong och sedan stoppa dem i en större kartong som vadderas med lämpligt stötdämpande material. Båda sätten verkar fungera bra. Låt äggen vila minst 1 gärna 2 dygn innan du stoppar in dem i din kläckare, då har äggsnodden en möjlighet att stabilisera sig igen om de skakats runt mycket under transporten.

Hur gammalt ägget är spelar också roll, jag skickar inte ägg som är äldre än 7 dagar, men jag har haft väldigt bra resultat med upp till 20 dagar gamla ägg. Jag fick ägg skickade till mig som var 4 veckor gamla förra året, inget av de äggen startade, sedan är det självklart ett spel att köpa ägg som skickas med posten, man vet inte hur de behandlats under transporten, jag skickade ägg för några år sedan som åkte runt med posten i 7 dagar, hur många gånger de sorterades vet ingen... Jag brukar tänka med ägg som gått med posten är att om jag får ut 50% är jag verkligen nöjd, blir det inget förstår jag det med. Jag har ett kläckskåp som används av minst ett svenskt universitet. Dag 19 läggs äggen i en kläckbacka, vissa gör det dag 18. Under kläcktiden ökas fukten i kläckaren för att ge kycklingarna bra förutsättningar att ta sig ut. Jag låter kycklingarna vara kvar i ungefär 48 timmar i kläckaren och är noga med att inte öppna om det inte är absolut tvunget.

För mig är det viktigt att varje köpare får så bra förutsättningar som möjligt, jag hoppas många tänker som jag. Som köpare tycker jag man absolut ska fråga hur befruktningen ser ut, hur gamla ägg de skickar och framförallt, hur ser föräldradjuren ut?

Så mitt råd till er som ska köpa, fråga så ni får veta allt ni vill veta, alla är inte seriösa och tar köparen på allvar, jag blir glad när köparen kommer med många frågor, en engagerad köpare är jättetrevligt.

Jag hoppas ni haft en trevlig läsning med lite bra tips och att era kläck blir riktigt bra. 

 

Ska du köpa kycklingar i vår? här kommer lite tips

24 Jan 2020

Snart är våren här och många brukar vilja starta med höns, många köper vuxna direkt, men jag köpte kycklingar och tyckte det var väldigt trevligt att få följa dem från att de var små dunbollar om du känner att det är så du vill starta så kommer lite tips.

En kaninbur fungerar utmärkt för dem att bo i när de är riktigt små, några pallkragar på varandra fungerar också utmärkt. Jag tycker det känns tryggt att ha dem i ett ganska litet utrymme när de är riktigt små så de inte går iväg för långt.

Förutom kaninbur behöver du:

Värmelampa (jag brukar alltid ha en lampa i reserv)

Vatten och foderautomat (jag gillar de man hänger)

Halm eller annat lämpligt strömaterial, jag använder alltid halm första veckan.

Startfoder för kycklingar

Gör iordning alltihop innan du åker och hämtar dina små, kycklingar är känsliga och behöver tillskottsvärme. Första veckan behöver de ungefär 35 grader, sedan höjer du successivt lampan allterftersom de blir äldre.

Om du åker långt är det en god idé att ta mjölkkartonger som du fyller med ljummet vatten och tejpar fast i lådan de ska åka i.

Tänk på att hantera dina kycklingar försiktigt, de är små och sköra så de tar lätt skada av omild behandling, tänk också på att titta till dem minst en gång om dagen, är någon liten kladdig i rumpan så tvätta direkt försiktigt med ljummet vatten, var noggrann för det blir lätt "stopp" i dem om de får gå så.

Vissa använder A-fil eller vanlig fil förebyggande mot dåliga magar, tänk på att hålla rent hos dem så bakterier inte växer till. Byt hellre foder och vatten en gång för mycket än en gång för lite och diska om de blir smutsiga. Jag diskar mina vattenautomater varje dagför att alltid ha fräscht vatten till kycklingarna, jag använder min vildmarkstvål som är helt biologiskt nedbrytbar så att jag med gott samvete kan diska och skölja på gårdsplan. När tvålen är slut finns refill, vill du hellre använda städtvål Robust går det lika bra tvålarna hittar du här

Och till sist, det händer att kycklingar blir sjuka eller skadar sig, fast att det är tråkigt och ledsamt, men ibland måstee man ta bort någon indivivd. Försök att göra det snabbt och smärtfritt, klarar du inte av det, kan kanske en vän hjälpa dig. Om inte så är det en god idé att uppsöka veterinär, för mig har alla djur samma rätt att slippa lida, oavsett vilket sätt du väljer, antingen behandlar man och smärtlindrar eller tar bort.

Idag har vi tassvård

5 Jan 2020

Äntligen en dag med torrt i skogen, det var krispigt och snön föll sakta. Vi gick ner till ån och njöt av den vackra omgivningen innan vi gjorde söndagspedikyr.

En bra klotång är guld värd, vi klipper inte varje vecka, men ibland slarvar vi och då är den bra att ha. Vi köpte en batteridriven kloslip, rätt snabbt och smidigt när man tränat in den för hunden, men en helt vanlig fotfil funkar också fint. En av våra verkar tycka att den batteridrivna kittlas när man tar baktassarna, så vi använder den vanliga när vi gör det. 

Vi gör klovården till en mysig stund när vi har gott om tid, lite godis i en skål och klappas och pratar. Det tar en kvart ungefär, men vi uppskattar den här stunden allihop.

En halvsovande Alfons njuter av pedikyren. 

När det är blött o ch kallt tar tassarna stryk, så vi brukar smörja in dem en gång i veckan i förebyggande syfte. Tassalvan Glada tassar fungerar bra som förebyggande, den är dryg, enkel att smörja på och går ganska snabbt in.Vår tassalva är gjord av ekologiska ingredienser och helt ofarlig om de slickar i sig den. Du hittar den här. Det är bra att ha på en strumpa för att skydda golven mot fettfläckar, det brukar finnas med halkskydd under till baby till väldigt bra pris i många affärer.

Vi tycker att fördelen med att fila det sista är att man kan ta ner ganska mycket utan att riskera att skada pulpan. Vi är mycket ute i skog och mark, en bruten klo vill vi gärna slippa, så vi håller dem ganska korta.

 

 

 

Hedemorahöns

4 Jan 2020

Låt mig få presentera ulliga Hedemoratuppen Ulrik.

Här är hans hönor, några av dem har anlag till mörk kam.

Hedemoran är en lantrashöna från Dalarna, de brukade ges som brudgåva och har funnits på gårdarna i Hedemoratrakten så långt tillbaka man minns och kan berätta.Våra nuvarande Hedemorahöns kommer från byn Trollbo. Hönorna väger ungefär 1,5-2 kg och tupparna 2-2,5 kilo (källa Jordbruksverket)

De finns i många olika färger, enfärgat, spräckligt ofta med olika färger på krage och sadel. Det händer att de har fem tår och fjädrar på benen. Jag uplever mina som lugna, trevliga, sociala och företagsamma. Hönorna ruvar ganska ofta och är i allmänhet duktiga mödrar, de brukar gilla att vara ute även vintertid. Så här ser äggen mina lägger ut.

 

 

 

 

 

 

Vi önskar alla en skön jul.

22 Dec 2019

En skir rofylld dimma har bäddat in gården i ett mjukt svalt täcke. Vi förbereder julsillen och njuter tillsammans med hundarna av kaminens omfamnande värme. Dagen bjöd på en härlig långpromenad och vi kom hem till en fantastisk skymning.

Vi hoppas ni också haft en skön dag och vill önska alla en riktigt god jul med mycket ro och värme. Juletid är en tid då vi tänker lite extra på de som behöver, därför kommer vi att skänka 10% av försäljningen på våra hundprodukter under hela December månad till Hundstallet.

Vi önskar alla en skön andra advent.

8 Dec 2019

Idag har regnet smattrat mot taket och vinden viner runt knutarna. Vi myser med tänt i kamin och vedspis. Samtidigt passade vi på att baka för att få lite extra mysfaktor. Det blev fantastiskt goda saffransbiscotti. Receptet delar vi gärna med oss av.

50 gram rumstempererat smör

2 ägg

2 dl farinsocker

Vispa ihop tills det blir en smidig smet.

Sikta ner:

5 dl mjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

blanda ihop och tillsätt:

ca 50 gram hackad choklad

1 dl hackad sötmandel

0,5 tsk salt

0,5 gram saffran som fått stå och dra i lite cognac över natten, du kan med fördel koka på det här så alkoholen dunstar. 

Om det är svårt att få ihop går det fint att knåda ihop på mjölat bakbord. rulla längder, platta till något lägg på plåt med bakplåtspapper.

gräddda i 175 grader i 20 minuter. tag ut och skär ungefär centimetertjocka skivor. torka i 100 grader i 20 minuter. 

Hoppas det smakar

← Äldre inlägg